notice
Domov
Istrska pramenka - pasma ovc (IP) Pretvori v PDF datoteko Natisni Pošlji z e-pošto
SUNDAY, 23 SEPTEMBER 2007 01:57

Opis

Istrska pramenka je ena izmed štirih slovenskih avtohtonih pasem ovc. Namenjena je prireji mleka in jagnjet (mlečna usmeritev). Pasma se je oblikovala na območju Krasa in Istre, kjer so ovčarji redili domačo, avtohtono ovco, ki so ji rekli istrijanka, kraška ovca, primorska ovca in celo ovce surove volne. V preteklosti je bila ovčereja na tem območju precej razširjena in razvita. Znana je bila kratka in dolga transhumanca. Istrsko pramenko so redili predvsem zaradi njenih izrednih lastnosti, kot so sposobnost dolge hoje in paše med kamenjem. Ovca popase tudi suho staro pašo, spretno pa med kamenjem išče mlado travo. Rejci istrske pramenke so najbolj znani na Krasu in v Istri.


V zgodovinskih virih zasledimo, da je bila ovčereja na kraškem predelu zelo dobro razvita. Ovčerejci so tako pridobili meso in mleko, iz katerega so delali izdelke. Paša je poleti potekala na Snežniku in v okolici, jeseni v okolici Vremščice, v zimskem obdobju pa v Istri in Furlaniji.


Istrska pramenka je ovca precej velikega okvirja, ki je posledica dolgega, visoko nasajenega trupa ter dolgih, močnih nog. Noge živali so močne s čvrstimi in trdimi biclji. Živali so srednje omišičene. Ozko glavo z nosnim grebenom in štrlečimi ušesi ima nasajeno na dolgem vratu. Ovce so praviloma brez rogov, ovni pa imajo dobro razvite, zavite rogove. Barva plašča večine ovc je bela s temnimi pikami po glavi in trupu. Pri nekaterih živalih prevladuje temna barva. Za pramenke je značilna slabša poraščenost z volno, saj je po nogah in trebuhu večinoma gola, drugod pa jo pokriva le groba krovna dlaka. Vime ima pravilne oblike, visoko pripeto, z velikimi in lepimi seski.


Po videzu se istrijanke med seboj ločijo in od tod tudi poimenovanje za krajevno značilnost videza ovce (v vsaki reji je drugačen videz ovce). Tako so rejci redili bele ovce - zelenke, črne - more, pikaste - pike, lisaste - lise, ovce s kratkimi uhlji - čube, rogate - rožke, brez rogov – mulaste in tako v nedogled.


Telesna masa ovc se giblje od 60 do75 kg, ovni pa dosežejo do 95 in več kg. Vsi soji pramenke so pozno zreli, rast končajo pri starosti treh do štirih let. Spolno dozorijo pri starosti 16 do 18 mesecev. Nekdaj so za pleme odbirali le vzdržljive in skromne živali z enim jagnjetom, ki so bile sposobne prehoditi tudi po več deset kilometrov na dan. Danes je prireja pri istrski pramenki v povprečju večja kot je bila v preteklosti, ko sta bili oskrba in prehrana skromnejši. Velikost gnezda je v povprečju 1,21 rojenih jagnjet, ovce pa dajo v celotni laktaciji v povprečju okrog 140 kg mleka s 7,3 % mlečne maščobe in 5,7 % beljakovin. Nekatere ovce dajejo v povprečju več kot 8 % maščobe in več kot 6 % beljakovin. Vime je obsežno, dobro pripeto, izenačeno, primerno za strojno in ročno molžo, seski so dolgi 5 cm ali več, debelina seskov je nad 1,8 cm. Ovce so sezonsko plodne.


Ocena staleža istrske pramenke znaša danes 1.150 čistopasemskih živali.

Istrska pramenka

Na Hrvaškem naj bi velikost populacije znašala dobrih 2000 živali.

Istrska pramenka

Galerija

Istrska pramenka - ovca (© ???)Istrska pramenka - ovca (© D. Kompan)Istrska pramenka - ovca (© D. Kompan)Istrska pramenka - ovca (© U. Grčar)Istrska pramenka - ovca (© U. Grčar)Istrska pramenka - ovca (© U. Grčar)Istrska pramenka - ovca (© U. Grčar)Istrska pramenka - oven (© K. Kancler)Istrska pramenka - oven (© K. Kancler)Trop istrskih pramenk (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© K. Kancler)Trop istrskih pramenk (© A. Cividini)Trop istrskih pramenk (© G. Gorjanc)Trop istrskih pramenk (© G. Gorjanc)Trop istrskih pramenk (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© D. Kompan)Poravnane (© N. Petrič)Istrska pramenka - jagnje (© U. Grčar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Trop istrskih pramenk (© V. Rezar)Sir iz mleka istrskih pramenk (© V. Rezar)Albuminska skuta iz mleka istrskih pramenk (© V. Rezar)

Povezave in viri:

LAST_UPDATED2