Od runa do volne

Vljudno vabljeni na razstavo “Od runa do volne”

ki se odvija v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka in  v Okroglem stolpu Loškega muzeja Škofja Loka.

Priročnik, ki je nastal v okviru tega projekta je dostopen na spletni stani VOLNA, priročnik o obdelavi volne by rcduoskofjaloka – Issuu ali na

https://issuu.com/rcduoskofjaloka/docs/2022_09_13_priro_nik_volna_p

Preko kode Striža ovc si lahko ogledate film “Striža ovc,

preko kode Reja in striženje ovc pa tudi film “Reja in striženje ovc”

Razstava na dveh lokacijah predstavlja sodelovanje dveh institucij, zaradi česar se vsebine lažje dopolnjujejo in plemenitijo. Velik del razstave temelji na etnografskem terenskem delu, v katerem smo dokumentirali striženje ovčje dlake oziroma runa, pomen vzreje avtohtonih pasem ovc in vse postopke obdelave volne. Pri tem smo sodelovali z Janezom in Evelin Smrtnik s kmetije Kovk na Jezerskem, profesionalnim strižcem ovc Alojzem Novakom in vsestransko mojstrico rokodelko Bojano Ažman. S tem želimo širši publiki predstaviti redko rokodelsko in obrtniško znanje, ki se ohranja po zaslugi veščih posameznic in posameznikov in zavedanju o pomenu znanja. Vzreja avtohtonih pasem pa se v pričujočem obdobju obuja in spodbuja zaradi vse večje zaraščenosti visokogorskih pašnikov, na katerih so že več stoletij prisotne ovce, vajene specifičnega reliefa.

Na razstavi bomo podrobneje predstavili volno kot material mnogih kvalitet. Vlakna, ki jih pridobivamo iz živalske dlake so lahko videne kot odpadek, z obdelavo pa lahko postane čudovita surovina z izolativnimi, antibakterijskimi in samoočiščevalnimi lastnostmi. Obiskovalci bodo poleg spoznavanja materiala spoznali tudi korake v obdelavi volne: od pranja, mikanja in predenja, pa tudi bolj žlahtne obdelave, to je barvanje volne z rastlinskimi barvili. Del razstave bo namenjen spretnosti ročnega predenja na kolovrat, ki ga je z nami delila rokodelka Bojana Ažman. Vsebine bodo dostopne tudi v izobraževalnem filmu o volni in pripadajočem priročniku.

Poudariti želimo mnoge možnosti uporabe volne: volna je izjemno uporabna za najrazličnejše izdelke za dom, oblačila, obutev, modne dodatke. Uporabljajo jo tudi v gradnji za izolacijo hiš in kot zastirko na vrtovih. Je izredno lahek material in enostaven za vzdrževanje, po končani uporabi pa se razgradi v naravi. Predstavljeni bodo različni izdelki mojstric rokodelk, ki kot eno izmed glavnih surovin uporabljajo volno. Na razstavi bodo s svojimi izdelki sodelovale Bojana Ažman, Anja Musek (Amuse), Darja Rant (Klobbka), Ladka Peneš (mamaLadka), Lucija Tičar, Petra Vengar (Petruška) in Tatjana Švab.

Razstavo dopolnjuje zgodovinski, arhivski del v Okroglem stolpu, za katerim stoji raziskovanje muzejske sodelavke Sare Šifrar Krajnik. Poglabljanje v zgodovino reje ovc na Loškem prav tako dopolnjuje izobraževalni film in priročnik o zgodovini vzreje ovc in podrobni obdelavi volne.

Vljudno vabljeni na otvoritev in ogled razstave!

Razstava bo potekala od 14. 9. 2022 do 1. 1. 2023 v Okroglem stolpu Loškega muzeja. Del razstave v Rokodelskem centru pa bo krajši, od 14. 9. 2022 do 15. 10. 2022.

Vsebine so del projekta Roko-delci, ki na območju LAS loškega pogorja povezuje Lokalno akcijsko skupino loškega pogorja, Razvojno agencijo Sora (RC DUO Škofja Loka), Loški muzej Škofja Loka in Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka.

Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarjata Razvojna agencija Sora d. o. o in Loški muzej Škofja Loka.