notice
Domov Plemenske živali
Plemenske živali Pretvori v PDF datoteko Natisni Pošlji z e-pošto
SUNDAY, 23 SEPTEMBER 2007 04:49

Dobra osnovna čreda živali je eden od pogojev za uspešno rejo. Pri tem je žal velikokrat zanemarjeno, da je odbira plemenskih živali za osnovno čredo dolgotrajen proces, ki potrebuje veliko strokovnega znanja in vloženega dela. Pri nakupu je pomembno izbrati dobre plemenske živali, pa naj gre za nakup ob samem začetku reje, dopolnjevanju črede ali zgolj za zamenjavo plemenjaka. Nakup slabih plemenskih živali lahko v čredi pusti negativne posledice za več generacij. V ta namen poteka kontrola porekla in proizvodnje v okviru rejskih programov za uveljavljene pasme ovc in koz v Sloveniji. Za lažji dostop do dobrih plemenskih živali za vašo čredo, so v meniju na voljo informacije o možnostih nakupa različnih kategorij plemenskih živali. Nakup je možen tudi pri drugih rejcih ovc in koz, katerih tropi niso vključeni v kontrolo porekla in proizvodnje, a njihove živali nimajo zabeleženih rezultatov prireje in porekla. Tako tudi ni mogoče potrditi, da so čistopasemske in nimajo potrjenega porekla/rodovnika.

Še tako dobre plemenske živali ne bodo dajale dobre rezultate, če niso zdrave. Pri nakupu je potrebno biti pozoren tudi na zdravstveno stanje izvornih čred in le to je pod boljšim nadzorom pri rejcih v kontroli porekla in proizvodnje. Ker vsak nakup predstavlja določeno zdravstveno tveganje, je bolje opraviti nakup pri enem ali kvečjemu le nekaj rejcih.

V meniju so povezave do on-line seznamov plemenjakov s testnih postaj in rejcev, katerih živali so vključene v kontrolo porekla in proizvodnje. Če vam to ne zadošča, lahko pregledate še male oglase.

Nakup plemenskih živali naj bo dobro premišljeno dejanje!
OvcaKoza
LAST_UPDATED2